Startsida AnvändarhandböckerTre primärfärger och de tre färgattributen

Tre primärfärger och de tre färgattributen

Tre primärfärger

Varför tycker vi att ett objekt har en viss färg när det placeras på en ljus plats? Ljus är en synlig stråle som är en elektromagnetisk våg med en våglängd på mellan 380 och 780 nm. Synligt ljus kan delas in i de sju prismatiska färgerna violett, indigo, blå, grön, gul, orange och röd, i våglängdsordning med den kortaste först. När ljuset från alla dessa färger kombineras uppstår däremot ett färglöst vitt ljus (solljus). Färgen hos ett objekt registreras som färg av det mänskliga ögat eftersom det synliga ljus som reflekteras mot eller passerar genom ett objekt ändrar sin våglängd och intensitet.

[1]: Vitt ljus / [2]: Springa / [3]: Prisma / [4]: Synlig stråle / [5]: Elektromagnetisk våg / [6]: Ljus / [7]: Reflektion / [8]: Färg(er)

Synligt ljus kan delas in i primärfärger. Primärfärger går inte att skapa genom att blanda andra färger. Det går däremot att skapa ett brett spektrum av färger genom att blanda primärfärgerna. Det finns två koncept vid färgblandning: tre primärfärger för ljus och tre primärfärger för pigment. Att blanda de tre primärfärgerna för ljus kallas även additiv färgblandning. Ju fler färger som blandas, desto ljusare blir slutresultatet. Det röda (R), gröna (G) och blålila (B) ljuset blandas för att skapa olika färger. Att blanda de tre primärfärgerna för pigment kallas även subtraktiv färgblandning. Ju fler färger som blandas, desto mörkare blir slutresultatet. Färgämnen och toner i gult (Y), magenta (M) och cyan (C) kombineras för att skapa olika färger, men även svart (K) behövs för att reproducera alla färger.

De tre primärfärgerna för ljus

De tre primärfärgerna för pigment

Tre färgattribut

Låt oss hitta på hur vi människor kan identifiera färger. När vi ser färger hos ett objekt tänker vi att det är rödaktigt eller blåaktigt, ljust eller mörkt och klart eller matt. Den känsla vi får när vi tänker att ett objekt är ”rödaktigt eller blåaktigt” definieras inom begreppet nyans. ”Ljust eller mörkt” gäller färgvärdet (intensiteten) och ”klart eller matt” definieras av mättnadsgraden. Dessa tre element kallas för de tre färgattributen. Färggrafiken nedan (Munsells färgsystem) visar en tredimensionell framställning av de tre färgattributen.

[1]: Färgvärde (intensitet) / [2]: Mättnad / [3]: Nyans